Odszkodowanie za potrącenie rowerzysty

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
mtbkolarz
Odszkodowanie za potrącenie rowerzysty

Post autor: mtbkolarz » 16 kwie 2018, 14:00

Witam!

Mam na imię Paweł, chciałbym skierować pytanie do osób odwiedzające te forum, które zapewne mi pomogą (mam nadzieje), otóż miałem wypadek, zostałem potrącony przez samochód jadąc na rowerze.
Oczywiście na miejscu zdarzenia była policja oraz karetka.
Sprawca czynu od razu przyznał się do winy. Tydzień później przyszedł rzeczoznawca (który z miejsca powiedział, że na rowerach się nie zna i powiedział że lepiej dać rower do ekspertyzy dla specjalisty). Zrobił kilka zdjęć oraz zebrał zeznania i tym podobne papierkowe roboty.

Oczywiście rower poniosłem do rzeczoznawcy (tzn. eksperta), który ocenił szkody. Mój rower oczywiście przed całym zdarzeniem był modyfikowany, zmieniałem osprzęt itp. Przeróbki kosztowały mnie więcej niż ten rower kupiony w sklepie.

Otrzymałem wiadomość od firmy ubezpieczeniowej, że koszt (czyli to co wyliczył ekspert) przekracza cenę roweru (bez modyfikacji, czyli prosto z "półki" ze sklepu) i wypłacą mi mniej.

Czy mogę się jakoś od tego się odwołać i jak dalej postępować?

Z góry dziękuje za pomoc,
pozdrawiam Paweł.

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Odszkodowanie za potrącenie rowerzysty

Post autor: APU.Pomoc » 16 kwie 2018, 17:24

Witam Panie Pawle.
Pański problem jest analogiczny do problemów, jakie mają użytkownicy tuningowanych aut lub motocykli.
Podstawowe pytanie brzmi: jaką opinię wykonał Ekspert oceniający rower, skoro źle on został wyceniony? Opinia powinna zawierać cenę roweru sklepowego + wszystkie dodatki wycenione element po elemencie.
Nie sądzę żeby ktoś to podważył, pod warunkiem, że opinia będzie dobrze przygotowana.
Jak będą problemy - proszę dzwonić, zajmiemy się sprawą.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ