Odszkodowanie z OC sprawcy

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
ralfi
Odszkodowanie z OC sprawcy

Post autor: ralfi » 14 kwie 2018, 14:52

Odwiedziłem stolicę, ale jak się okazało bardzo pechowo. Jadąc przepisowo trasą siekierkowską pewien niedoświadczony kierowca przy zmianie pasa ruchu stracił panowanie nad pojazdem kierowanym co spowodowało że uszkodził pierw bariery dzielące pasy ruchu a potem wbił się w bok mojego vana. Uszkodzenia mojego auta były na tyle poważne że nie dało się otworzyć lewych drzwi , ani zatankować paliwa nie wspominając o tym że uszkodzeniu uległ mój pojazd na całej długości lewej strony. Problemy się pojawiły przy wycenie szkody . Pech chciał że sprawca był ubezpieczony w PZU . Rzeczoznawca z PZU wycenił szkodę na kwotę 7700zł stwierdzając że pojazd ma powyżej 8 lat i obniża wycene poprzez uznanie amortyzacji części o 50%. Ja po zasięgnięciu opini od niezależnego rzeczoznawcy i przeprowadzonej wycenie przez niego dostarczyłem odwołanie do PZU wraz z prośbą o wypłatę odszkodowania w kwocie 14700zł jaką wyliczył niezależny rzeczoznawca który też jest biegłym sądowym.
Minęło 39 dni i nie mam pisemnej odpowiedzi co z odwołaniem a na konto wpłyneło tylko dodatkowe 800 zł a nie 7000zł jakich się domagałem. Po wykonaniu telefonu do PZU dowiedziałem się że nie wypłacą więcej jak chce więcej to mam iść do sądu!!!!! Co mam dalej robić bo ja już zgłupłem!!!! Ja osobiście opłacam AC i dopłacam do składki aby mieć pokryte 100% za naprawe i części w razie kolizji bez potrąceń na amortyzacje , a tu ktoś mi uszkadza samochód który do tej pory był bezwypadkowy i nie chcą mi wypłacić 100% za części!!!!

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Odszkodowanie z OC sprawcy

Post autor: APU.Pomoc » 16 kwie 2018, 1:20

Rozwiązań jest kilka:
1. pisać odwołanie - choć skutek przewiduje marny
2. iść do sądu - sprawa wygrana na 90% - jednak ewentualna wysokość odszkodowania jest niewiadoma, gdyż wycenę będzie wykonywał biegły sądowy. Koszty to 5% wartości sporu wpis, pozew (zależy kto pisze) od 100 - 300,00 zł, biegły ok 400,00 zł. Mimo kosztów warto iść do sądu.
3. zwrócić kasę i zażądać zapłaty z AC jeśli pakiet obejmuje 100% refundacji - jednak proszę uważnie przeczytać OWU AC, żeby nie było zaskoczenia.
4. Naprawić pojazd w ASO i przedstawić faktury za naprawę.
Osobiście wybrał bym opcję 2 lub 4.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ