Zadośćuczynienie czy odszkodowanie?

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
onka
Zadośćuczynienie czy odszkodowanie?

Post autor: onka » 10 kwie 2018, 15:55

Witam !
Mój przypadek jest trochę skomplikowany i nie wiem od czego mam zacząć załatwianie spraw.
Będąc na tzw. Jarmarku w RCMB gdzie było dużo różnych atrakcji i dla dorosłych i dla dzieci zostałam potrącona przez quad. Był plac przeznaczony
gdzie dzieci jeździły quadami, oznaczeniem terenu były metalowe paliki na których wisiała wstążka i na niej chorągiewki. Obok ok 3m była
trampolina dla dzieci, gdzie stałam (tyłem do tego placu z quadami) i trzymałam kolejkę mojemu dziecku. W pewnym momencie tylko usłyszałam (bo już nie zdążyłam się odwrócić) krzyki i jeden z tych quadów wjechał na mnie podcinając mi nogi, przewróciłam się na ten quad, uderzyłam głową o kierownicę. Uderzył mnie tak mocno, że nogę i głowę opatrzyli mi sanitariusze z ambulansu, który tam był. Ale tak zaraz po zdarzeniu nie było nic widać. Teraz na trzeci dzień mam ogromny wylew (siniak) na prawej nodze na udzie lewej nogi też, głowa mnie boli od stłuczenia i szczęka. W dzień zdarzenia pojechałam do szpitala na ostry dyżur bo zaczęła mnie ta noga boleć coraz bardziej i tak zaczynało mi być dziwnie niedobrze. W szpitalu na izbie przyjęć i robiąc wszystkie badania spędziłam od 20.30 do 0.40 (ponad 4 godziny). Na szczęście oprócz tych ogromnych sińców i bolącej głowy nic poważnego mi się nie stało. Chociaż jak lekarz powiedział, że takie duże stłuczenia nie są obojętne dla organizmu. Firma, która zajmowała się obsługą tej całej imprezy ma polisę ubezpieczeniową na tą imprezę. Ja też płacę ubezpieczenie grupowe w firmie. Czy coś mi się należy? Jakieś zadośćuczynienie za ten ból, krzywdę i czas spędzony w szpitalu, zamiast cieszyć się niedzielą w domu.
Do kogo mam się zwrócić i z czym czy do Organizatora Imprezy tj. RCMB?
Do firmy obsługującej tą imprezę ? (Osoba z tej firmy spisała notatkę z tego zdarzenia).
Może do jakiegoś ubezpieczyciela bo należy mi się odszkodowanie?
W jakiej formie napisać pismo ?

Proszę o pomoc
Iwona

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Zadośćuczynienie czy odszkodowanie?

Post autor: APU.Pomoc » 10 kwie 2018, 20:25

Szanowna Pani,
Dużo pytań więc będę odpowiadał konkretnie na pytania.

1. Czy coś mi się należy ?
Jakieś zadośćuczynienie za ten ból, krzywdę i czas spędzony w
szpitalu, zamiast ciszyć się niedzielą w domu.

Generalnie należy się Pani odszkodowanie i zadośćuczynienie od organizatora imprezy, jeśli udowodni Pani, że ponosi on winę za powstałe zdarzenie. Jeśli organizator imprezy miał polisę ubezpieczeniową która obejmuje tego rodzaju zdarzenia to świadczenie wypłaci ubezpieczyciel.
Ponadto może Pani skierować roszczenie do zakładu ubezpieczenia grupowego, jeśli Pani polisa przewiduje zapłatę roszczenia za tego typu urazy.

2. Do kogo mam się zwrócić i z czym czy do Organizatora Imprezy tj. RCMB ?

Do organizatora z roszczeniem.

3. Może do jakiegoś ubezpieczyciela bo należy mi się odszkodowanie ?

Jeśli świadczenie ma być płacone przez ubezpieczyciela to organizator imprezy skieruje Pani roszczenia do niego. Nie zna Pani warunków jakich zawarta została umowa ubezpieczenia i nie wie Pani, kto jest tym ubezpieczycielem. Żeby zaoszczędzić sobie czasu i nerwów roszczenie skierować do organizatora.

W jakiej formie napisać pismo ?
Forma pisma nie ma znaczenia. Znaczenia ma treść. W piśmie powinny znaleźć się dokładne dane teleadresowe poszkodowanej, szczegółowy opis wypadku, opis obrażeń, opis leczenia, sprecyzowanie roszczeń w zakresie zadośćuczynienia i odszkodowania. Do pisma należy załączyć dokumentację dowodową potwierdzającą zawarte w piśmie roszczenia i okoliczności wypadku, najczęściej są to notatki z miejsca zdarzenia, informacji z pogotowia i szpitali, paragony za leki, karty historii choroby, kopie zwolnień lekarskich, różnego rodzaju oświadczenia np. świadków. Pismo najlepiej aby zawierało jak najmniej emocji. Najważniejsze są konkrety.
Pismo należy złożyć osobiście w biurze organizatora lub wysłać do niego listem poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Jeśli Pani będzie chciała to nasza firma pomaga napisać takie pisma - koszt takiego pisma w zależności od czasu jaki należy mu poświęcić wynosi od 150, do 250,00 zł.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ