Wypadek w pracy

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
krysia
Wypadek w pracy

Post autor: krysia » 09 kwie 2018, 20:26

Mój mąż uległ wypadkowi komunikacyjnemu podczas pracy. Jest kierowcą. Jechał do Hamburga na polecenie pracodawcy. Zabrał ze sobą bratanka, przez pewien odcinek drogi za kierownicą siedział bratanek. Na autostradzie powstał korek, auto mojego męża zatrzymało się i krótko potem z pełnym impetem uderzył w nich tir. Mąż doznał poważnych obrażeń, ponad miesiąc leżał w berlińskim szpitalu. Pomimo sporządzonego protokołu wypadku i zakwalifikowaniu go jako wypadek w pracy, ZUS nie uznał tego zdarzenia jako wypadek w pracy uzasadniając, że w momencie kiedy to się stało mąż nie siedział za kierownicą. Jakie mamy szanse odwołując się od tej decyzji? Bardzo proszę o opinię.

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Wypadek w pracy

Post autor: APU.Pomoc » 09 kwie 2018, 21:06

Według mojej oceny szanse są duże, ponieważ fakt, że Pani mąż nie kierował w chwili wypadku samochodem nie zmienia postaci rzeczy, że wypadek nastąpił w trakcie wykonywania pracy.
Trzeba by było sprawdzić na co dokładnie powołał się ZUS - jaką podstawę prawną - oddalając wniosek o świadczenie.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ