Dzień Dobry,
Mam następujące pytanie.
Miałem wypadek drogowy. Sąd Rejonowy warunkowo umorzył postępowanie karne wobec mnie na okres próby 2 lat.
Orzeczono także abym zapłacił na pewne stowarzyszenie określoną kwotę oraz na rzecz drugiego uczestnika wypadku (oskarżyciela posiłkowego) kwotę tytułem kosztów pełnomocnictwa.
Zarzucono mi, iż nieumyślnie naruszyłem zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, w ten sposób, że podczas wyjeżdżania z podporządkowanej ulicy, nie zachowałem szczególnej ostrożności i nie ustąpiłem pierwszeństwa przejazdu jadącemu z nadmierną prędkością drugiemu samochodowi.
Zarówno w orzeczeniu jak i uzasadnieniu Sąd wskazał, iż drugi uczestnik poruszał się z nadmierną prędkością. W uzasadnieniu stwierdzono np.:
„ Sąd przyjmując, iż stopień społecznej szkodliwości czynu oskarżonego jak i jego wina nie były znaczne, miał na uwadze fakt, iż kierujący (drugi uczestnik) jadąc z nadmierną prędkością, przekraczając znacznie prędkość dopuszczalną, przyczynił się do zaistniałego wypadku, bowiem ustalił na podstawie fachowej opinii biegłego z zakresu ruchu drogowego, iż gdyby przed zderzeniem jechał z dozwoloną na tym odcinku prędkością, wówczas kierujący ponad dwukrotnie mógłby zatrzymać samochód przed miejscem zdarzenia, nie musiałby hamować, tory ruchów samochodów rozminęłyby się i do wypadku by nie doszło wobec czego jego zachowanie pozostawało w związku przyczynowym z zaistniałym wypadkiem.”
Proszę o pomoc, czy mogę zgłosić roszczenie o zadośćuczynienie do ubezpieczyciela OC drugiego uczestnika wypadku?
Z jednej strony Sąd wydaje wyrok przeciwko mnie a z drugiej strony są ewidentne przesłanki (dowody) przyczynienia się drugiego uczestnika wypadku.
Moje obrażenia były na tyle duże, że zacząłem się zastanawiać czy aby nie ma czasami podstaw do zgłoszenia szkody z OC sprawcy.
I jeszcze jedno, czy właściciel samochodu podróżujący jako pasażer w swoim aucie ma prawo do zadośćuczynienia ze swojego OC w przypadku gdy kierujący doprowadzi do wypadku?
Pozdrawiam
Jarek
Zadośćuczynienie a wyrok
Re: Zadośćuczynienie a wyrok
Szanowny Panie,
1. można zastanowić się nad dochodzeniem świadczenia od zakładu ubezpieczeń sprawcy, jednak w ograniczonym zakresie. W przedmiotowym przypadku wyrok sądu karnego jest wiążący dla sądu cywilnego, więc do prowadzenia sprawy niezbędna jest opinia biegłego sądowego. Kopie można uzyskać z kancelarii sądu.
2. poszkodowany pasażer może uzyskać wszelkie świadczenia,
3. moja propozycja proszę pamiętać o realizacji wyroku w szczególności o zapłacie określonych kwot, bo w przeciwnym wypadku sąd odwiesi wyrok art. 75 § 2 kk: Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
To tyle jeśli będą pytania jestem do dyspozycji.
1. można zastanowić się nad dochodzeniem świadczenia od zakładu ubezpieczeń sprawcy, jednak w ograniczonym zakresie. W przedmiotowym przypadku wyrok sądu karnego jest wiążący dla sądu cywilnego, więc do prowadzenia sprawy niezbędna jest opinia biegłego sądowego. Kopie można uzyskać z kancelarii sądu.
2. poszkodowany pasażer może uzyskać wszelkie świadczenia,
3. moja propozycja proszę pamiętać o realizacji wyroku w szczególności o zapłacie określonych kwot, bo w przeciwnym wypadku sąd odwiesi wyrok art. 75 § 2 kk: Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.
To tyle jeśli będą pytania jestem do dyspozycji.