Zadośćuczynienie a wyrok

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
Jarek2
Zadośćuczynienie a wyrok

Post autor: Jarek2 » 07 kwie 2018, 19:10

Dzień Dobry,

Mam następujące pytanie.
Miałem wypadek drogowy. Sąd Rejonowy warunkowo umorzył postępowanie karne wobec mnie na okres próby 2 lat.

Orzeczono także abym zapłacił na pewne stowarzyszenie określoną kwotę oraz na rzecz drugiego uczestnika wypadku (oskarżyciela posiłkowego) kwotę tytułem kosztów pełnomocnictwa.

Zarzucono mi, iż nieumyślnie naruszyłem zasady bezpieczeństwa w ruchu lądowym, w ten sposób, że podczas wyjeżdżania z podporządkowanej ulicy, nie zachowałem szczególnej ostrożności i nie ustąpiłem pierwszeństwa przejazdu jadącemu z nadmierną prędkością drugiemu samochodowi.

Zarówno w orzeczeniu jak i uzasadnieniu Sąd wskazał, iż drugi uczestnik poruszał się z nadmierną prędkością. W uzasadnieniu stwierdzono np.:

„ Sąd przyjmując, iż stopień społecznej szkodliwości czynu oskarżonego jak i jego wina nie były znaczne, miał na uwadze fakt, iż kierujący (drugi uczestnik) jadąc z nadmierną prędkością, przekraczając znacznie prędkość dopuszczalną, przyczynił się do zaistniałego wypadku, bowiem ustalił na podstawie fachowej opinii biegłego z zakresu ruchu drogowego, iż gdyby przed zderzeniem jechał z dozwoloną na tym odcinku prędkością, wówczas kierujący ponad dwukrotnie mógłby zatrzymać samochód przed miejscem zdarzenia, nie musiałby hamować, tory ruchów samochodów rozminęłyby się i do wypadku by nie doszło wobec czego jego zachowanie pozostawało w związku przyczynowym z zaistniałym wypadkiem.”

Proszę o pomoc, czy mogę zgłosić roszczenie o zadośćuczynienie do ubezpieczyciela OC drugiego uczestnika wypadku?

Z jednej strony Sąd wydaje wyrok przeciwko mnie a z drugiej strony są ewidentne przesłanki (dowody) przyczynienia się drugiego uczestnika wypadku.

Moje obrażenia były na tyle duże, że zacząłem się zastanawiać czy aby nie ma czasami podstaw do zgłoszenia szkody z OC sprawcy.

I jeszcze jedno, czy właściciel samochodu podróżujący jako pasażer w swoim aucie ma prawo do zadośćuczynienia ze swojego OC w przypadku gdy kierujący doprowadzi do wypadku?

Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Zadośćuczynienie a wyrok

Post autor: APU.Pomoc » 07 kwie 2018, 20:01

Szanowny Panie,
1. można zastanowić się nad dochodzeniem świadczenia od zakładu ubezpieczeń sprawcy, jednak w ograniczonym zakresie. W przedmiotowym przypadku wyrok sądu karnego jest wiążący dla sądu cywilnego, więc do prowadzenia sprawy niezbędna jest opinia biegłego sądowego. Kopie można uzyskać z kancelarii sądu.
2. poszkodowany pasażer może uzyskać wszelkie świadczenia,
3. moja propozycja proszę pamiętać o realizacji wyroku w szczególności o zapłacie określonych kwot, bo w przeciwnym wypadku sąd odwiesi wyrok art. 75 § 2 kk: Sąd może zarządzić wykonanie kary, jeżeli skazany w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w § 1 albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych.

To tyle jeśli będą pytania jestem do dyspozycji.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ