Czy odszkodowanie nie jest zaniżone? Kręgosłup szyjny

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
Zapasnik
Czy odszkodowanie nie jest zaniżone? Kręgosłup szyjny

Post autor: Zapasnik » 07 kwie 2018, 14:50

Witam,
Na zawodach zapaśniczych doznałem urazu skręcenia kręgosłupa szyjnego z przeciążeniem aparatu więzadłowego(Kołnierz 5 tygodni, rehabilitacja i ćwiczenia mięśni szyi) gdy już według lekarza skończyłem leczenie pojechałem na obóz i kontuzja się odnowiła( znowu kołnierz 3 tyg.). Przez ta kontuzje straciłem możliwość walki o wyjazd na Mistrzostwa Europy. Teraz już jestem po leczeniu, ale dalej czasami odczuwam ból. Jestem już po komisji lekarskiej. Dostałem list od ubezpieczalni(UNIQA) że mam 5% trwałego uszczerbku na zdrowiu i zostało mi przyznane 500zł :/ Jestem ubezpieczony na 10 000zł. Prosiłbym o w miarę szybką odpowiedz czy to nie za mało i czy się nie odwołać.

Dziękuję i Pozdrawiam

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Czy odszkodowanie nie jest zaniżone? Kręgosłup szyjny

Post autor: APU.Pomoc » 07 kwie 2018, 15:52

Szanowny Panie,
możliwość uzyskania wyższego odszkodowania jest możliwa, jeśli komisja lekarska orzeknie wyższy trwały uszczerbek na zdrowiu. W przedmiotowym przypadku kwalifikacja obrażenia to: urazowe zespoły korzonkowe (bólowe, ruchowe, czuciowe lub mieszane) - w zależności od stopnia od 5 - 20%. Komisja zapewne wzięła pod uwagę fakt, że jest Pan czynnym sportowcem i powrócił Pan do uprawiania sportu.

Osobiście widzę marne szanse powodzenia dochodzenia wyższego odszkodowania.
Moja rada to ubezpieczać się na wyższą sumę. 10.000 to mało bo przy urazach odszkodowania są małe. Ponadto proponuję zapoznać się z ogólnymi warunkami ubezpieczenia, część firm wyklucza odpowiedzialność za zdarzenia powstałe w wyniku uprawiania sportów wyczynowo, szczególnie sportów tak kontuzjogennych.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ