Odszkodowanie za wypadek komunikacyjny z OC sprawcy

Zapraszamy do zadawania pytań i nakreślania problemów dotyczących odzyskiwania odszkodowań
poszkodowana_29
Odszkodowanie za wypadek komunikacyjny z OC sprawcy

Post autor: poszkodowana_29 » 06 kwie 2018, 21:55

Witam.

Dziś mija tydzień od wypadku komunikacyjnego, w którym uczestniczyło nasze auto. Uczestniczyłam w nim jako pasażerka. Sprawcą wypadku był kierowca, który wjechał na rondo na czerwonym świetle, a nasze auto uderzyło w jego bok. Całe zdarzenie potwierdziło 2 świadków, policja uznała winę tamtego kierowcy.

W wyniku uderzenia doznałam stłuczenia kręgosłupa szyjnego, zwolnienie lekarskie 10 dni, noszenie kołnierza 5-7dni (w szpitalu byłam 2 dni po wypadku, kiedy to ból się pojawił i był nieznośny), lekarstwa. Nadmienię, że pracuję w budżetówce (więc pensja będzie trochę mniejsza i naliczane od niej dodatki za trudne i uciążliwe warunki pracy również) oraz jako instruktor fitness na umowę zlecenie - nie pracuję więc nie zarabiam, a że nadal czuję ból to nie wiem, kiedy będę na tyle sprawna, aby móc zajęcia bez problemu prowadzić :?

W pracy, jeśli dobrze pamiętam, jestem ubezpieczona w ramach grupowego ubezpieczenia pracowników w PZU.

Nadmienię również, że od czasu wypadku bardzo niechętnie wsiadam do samochodu jako pasażer, o zajęciu miejsca za kierownicą nie chcę nawet myśleć - póki co nie wsiądę i tyle :? Przed oczami mam ten samochód, który nam wyjechał na rondzie i każdy przejazd przez skrzyżowanie czy rondo jest dla mnie nieprzyjemny.

I od tygodnia mam kłopoty z zaśnięciem, z czym nigdy do tej pory najmniejszego problemu nie miałam...

W związku z tym chciałabym zapytać:
1. jakie odszkodowanie i z jakiego tytułu mogę uzyskać?
2. Czy oprócz zaświadczeń lekarskich dot. historii choroby powinnam zbierać inną dokumentację np. z klubu fitness w którym pracuję na umowę zlecenie?
3. Czy warto się sądzić, czy lepsza byłaby ugoda?

Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
APU.Pomoc
Administrator

Re: Odszkodowanie za wypadek komunikacyjny z OC sprawcy

Post autor: APU.Pomoc » 06 kwie 2018, 22:52

Uszanowanie,
odpowiadając na Pani pytania:
1. jakie odszkodowanie i z jakiego tytułu mogę uzyskać?

świadczenia może Pani równolegle dostać z kilku źródeł:
a. z ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu, który spowodował wypadek,
b. ubezpieczenia NNW pojazdu którym się Pani poruszała - jeśli takowe posiadał,
c. wszelkich ubezpieczeń dodatkowych w szczególności ubezpieczeń na życie, jeśli miała Pani takie wykupione, a zdarzenie jakiemu Pani uległa objęte jest ochroną ubezpieczeniową.

Z pozycji a. może się Pani ubiegać o zadośćuczynienie, odszkodowanie i ewentualnie rentę z tytułu zwiększonych potrzeb lub braku możliwości zarobkowania,

z pozycji b.i c. odszkodowania w ramach świadczeń przewidzianych w polisach.

2. Czy oprócz zaświadczeń lekarskich dot. historii choroby powinnam zbierać inną dokumentację np. z klubu fitness w którym pracuję na umowę zlecenie?

Powinna Pani gromadzić wszelkie rachunki, paragony i oświadczenia związane z wydatkami spowodowanymi odniesionymi urazami tj. rachunki za leczenie, oświadczenia za dowożenie Pani do lekarzy i na rehabilitację, rachunki za leki i lekarzy oraz badania itd itd. wszystko.
Co do utraconych dochodów to konieczne będzie ich udokumentowanie, czy to stosownymi dokumentami, czy też zaświadczeniami i oświadczeniami od zleceniodawców i pracodawcy. Jednak takie zaświadczenia radze gromadzić dopiero po zakończeniu leczenia i powrocie do "normalności" ponieważ wtedy łatwiej będzie można określić poniesione straty lub korzyści jakich się nie osiągnęło.

3. Czy warto się sądzić, czy lepsza byłaby ugoda?

To jest wbrew pozorom trudne pytanie, bo każdy tego rodzaju przypadek musi być rozpatrywany w sposób indywidualny. Nie sposób na nie odpowiedzieć w sytuacji kiedy nie znamy stanowiska dłużnika tj. zakładu ubezpieczeń. Generalnie polecam postępowanie sądowe, jednak, jeśli jeśli propozycja TU jest korzystna dla klienta to oczywiście zawarcie ugody jest jak najbardziej wskazane, choć trzeba pamiętać, że wiąże się ono ze zrzeknięciem się wszelkich roszczeń jakie mogą pojawić się w przyszłości.

Poza tym polecam udać się do psychologa cierpi Pani na tak zwany wstrząs pourazowy i opinia oraz pomoc specjalisty na pewno Pani nie zaszkodzą, więcej pozwolą uzyskać wyższą kwotę świadczenia.
Pięknie pozdrawiam
Krzysztof G. Kawałowski
www.apu.pl
+ 48 500 166 646
+ 48 22 854 10 03

ODPOWIEDZ